Search

Wat is een hamerduim en wat doe je eraan?

Ongelukkig genoeg heb je tijdens een recente voetbalwedstrijd je duim bezeerd, wat nu behoorlijk pijnlijk is. Je herinnert je dat een teamgenoot vertelde over een langdurig herstelproces, dus besluit je meteen een dokter te raadplegen.

Maar wat betekent ‘hamerduim’ nu precies? Ontstaan hamerduim en wat is de oorzaak hamerduim? Is het een probleem met je nagel of met je kootje? Omdat er vaak verwarring bestaat over de exacte definitie van een hamerduim, gaan we in deze blog twee verschillende interpretaties bespreken, onder de kopjes ‘hamerduim – nagel‘ en ‘hamerduim – kootje‘.

Let op: Voor specifiek medisch advies en behandeling is het altijd belangrijk een professionele zorgverlener te raadplegen. De informatie in dit artikel  is puur informatief.

Deuk in je nagel? Dit betekent het.

Hamerduim – nagel

Wanneer mensen denken aan een ‘hamerduim’, associëren ze dit vaak met een duim waarvan de nagel anders is dan die van andere vingers. Kenmerkend voor deze afwijking is dat de nagel vooral breed is, in tegenstelling tot de gebruikelijke lengte. Een voorbeeld hiervan is te zien in de afbeelding hieronder.

Maaike van Houten, wie is dat eigenlijk?

Deze variant van de hamerduim, ook bekend als knuppelduim, kenmerkt zich door een abnormaal kort bovenste kootje, wat vooral zichtbaar is aan de nagel. Dit kan wijzen op brachydactylie type D.

Oorzaken van een knuppelduim

Een knuppelduim is niet iets wat zomaar ontstaat. Het is vaak een erfelijke aandoening. Kinderen van ouders met deze afwijking hebben een aanzienlijke kans om het zelf ook te ervaren. Over het algemeen levert een knuppelduim geen grote problemen op, behalve dat het een opvallende vorm heeft.

Echter, het kan pijnlijk zijn en soms samengaan met andere syndromen, wat de symptomen kan verergeren. Voor liefhebbers van lange nagels kan een knuppelduim lastig zijn, aangezien standaard kunstnagels mogelijk niet passen.

Sodabadje voor wondgenezing achterhaald? Lees hier meer.

Behandeling van een knuppelduim

Er is niet veel dat je kunt doen aan een knuppelduim, tenzij het deel uitmaakt van een groter syndroom. Leven met deze afwijking is vaak de enige optie. Een nail artist kan eventueel hulp bieden, maar garanties zijn er niet.

Hamerduim – kootje

De medische term voor wat wij een ‘hamervinger’ noemen, is ‘mallet vinger’. Dit verwijst naar een aandoening waarbij de pees van het bovenste kootje gescheurd of losgeraakt is van het bot, waardoor het kootje niet meer recht kan staan.

Oorzaken van een mallet vinger

Een mallet vinger is meestal het resultaat van een harde klap tegen een gestrekte vinger, wat kan leiden tot:

– Een afgescheurde pees.
– Een combinatie van een gescheurde pees en een kleine botbreuk.
– Een losgeraakte pees met een kleine botbreuk.

Het is een veelvoorkomende sportblessure, vooral bij balsporten waar hard geworpen ballen een rol spelen.

 

Behandeling van een mallet vinger

De behandeling hangt af van de ernst van de blessure. Meestal omvat het dragen van een spalk gedurende enkele weken, wat helpt de pees correct te laten genezen. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn, waarbij een metalen pin in de vinger wordt geplaatst om zowel het bot als de pees goed te laten genezen.

Risicogroepen voor een mallet vinger

Iedereen kan een mallet vinger oplopen, aangezien het een ongeluk is en niet aangeboren. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je vinger niet meer strekt, om permanente schade te voorkomen.

Wat is nu echt een hamerduim?

In deze blog hebben we de twee verschillende interpretaties van een hamerduim

onderzocht. Hoewel ze beide als ‘hamerduim’ worden aangeduid, verschillen ze in oorzaken, symptomen en behandelingen.

Een mallet vinger ontstaat vaak door een klap op het kootje, waardoor de pees scheurt en het kootje krom blijft staan. Een knuppelduim daarentegen is meestal een erfelijke afwijking waarbij de duimnagel breder is dan normaal.

In geval van problemen met je duim, is het raadzaam een arts te bezoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Vooral bij een mallet vinger is snelle behandeling belangrijk om ernstige gevolgen te voorkomen.

Picture of Kees
Kees

Auteur

Geboren uit de levendige energie van Amsterdam, omarm ik de kunst van lifestyle-blogging. Met een digitale pen als penseel, verken ik als auteur de grenzen van stijl en levensvreugde. Mijn blogs zijn meer dan woorden; ze vangen de ziel van het moderne leven en nodigen lezers uit om te dwalen door de straten van inspiratie, waar elke zin een nieuwe deur opent naar een wereld van lifestyle-verfijning. Als storyteller van lifestyledaisy.nl daag ik de status quo uit en neem ik lezers mee op een ontdekkingsreis door de wereld van esthetiek en persoonlijke expressie. Elk geschreven woord is een uitnodiging om samen te bloeien in de tuin van stijlvolle ontdekkingen.

Inhoud
Nieuwe blogs