Psychiater Dirk de Wachter waarschuwt er al voor, jezelf goed voelen lijkt wel een soort moeten. En, als het niet lukt, heb je hulp nodig én is het een falen. Die hulp moet daarbij ook nog verleend worden door een hulpverlener, want je mag vooral je sociale omgeving niet met jouw misère belasten. Hoe zit het echt? Lees het hier.
Wees zacht voor jezelf
Om je goed te voelen is het ten eerste nodig dat je jezelf niet zo genadeloos oordelend bekijkt. Je hebt zeker invloed op hoe je je voelt, maar wees niet te streng voor jezelf. Soms is het leven ook gewoonweg lastig en zwaar.
Quick fix
Soms is een quick fix precies dat wat je nodig hebt om je beter te voelen. Denk hierbij aan verzorgende uitjes, zoals even naar de kapper gaan. Ook nieuwe dingen kunnen helpen. Nieuwe kleren kopen. Je nieuwe jarretelles aantrekken of lekker ruikende proraso kopen voor je baard. Het laat jou of je baard snel weer even shinen en dat voel je.
Gesprek met je nabije kring
Soms is er meer nodig, zoals de opvang van je sociale kring. Het is onzin om te geloven dat je echt alles alleen moet doen. We zijn een samenleving. Het is geen schande dat je soms een ander nodig hebt. Het is zelfs mooi. Het delen van de moeilijke dingen schept namelijk ook een band. Natuurlijk wil je een evenwicht. Als een bepaalde vriend altijd alleen maar bezig is mijn zijn eigen ellende en jij daarvoor als oplossing wordt gebruikt, is dat niet fijn. Het is alleen wel zo dat iedereen zo van tijd tot tijd even wat steun kan gebruiken. Dat is geen schande.
Diepe pijn
Het komt regelmatig voor dat iemand zich niet goed voelt, omdat er sprake is van een diepe pijn die door verschillende triggers wordt aangeraakt. Het wil helemaal niet zeggen dat je ernstige dingen moet hebben meegemaakt, om ervaringen als traumatisch te hebben ervaren. Vaak is er in iemand een pijnlichaam actief, waarvan diegene zich niet eens bewust is.
Je herkent een pijnlichaam vaak aan het feit dat je in verhouding tot wat er gebeurt, heftiger reageert dan normaal iemand zou verwachten. In dat geval wordt er hoogstwaarschijnlijk oude pijn aangeraakt. Wil je hier wat aan doen? Dan is het belangrijk dat je de oude pijn aankijkt, voelt en je er bewust van bent dat het een gevoel is. Niet iets wat jij bent.
Er zijn verschillende manieren om diepe pijn aan te pakken. Sommigen hebben baat bij psychologische hulp, anderen bijvoorbeeld bij familieopstellingen of bij een retraite. Het punt is dat je moet uitzoeken wat voor jou werkt.