Search

Douchen of in bad gaan, voor veel mensen is dit een dagelijks terugkerende ritueel zonder dat ze er eigenlijk bij stil staan. Hierdoor vergeten we eigenlijk te bedenken welke voordelen het allemaal heeft naast dat je ervoor zorgt dat je lichaam schoon wordt. Zo heeft het ontzettend veel voordelen voor je geest en je lichaam. In deze blog zullen we hier dieper op in gaan. Wat zijn namelijk die voordelen, en op welke manier hebben ze een werking op je?

Fysieke voordelen

Dat warm water ervoor zorgt dat je poriën open gaan staan, waardoor het makkelijker is om vuil en bacteriën te kunnen verwijderen dat zullen veel mensen al weten, dit is namelijk de reden dat we dagelijks in bad gaan zitten, of onder de douch staan. Maar het zorgt er ook voor dat je huid gehydrateerd raakt, je bloedcirculatie verbeterd wordt en je spieren zullen gaan ontspannen. Bovendien zorgt de stoom, die vrij komt tijdens het douchen of badderen, er ook voor dat je neus, keel en longen vrij gemaakt worden, dit kan er dan weer voor helpen dat je minder last krijgt van een verstopte neus, hoesten en keelpijn. Dit alles zijn toch wel veel fysieke voordelen, waar we allemaal op de voorhand niet zo mee bezig zijn.

Mentale voordelen

Slaap je de laatste tijd slecht? Neem dan voordat je naar bed gaat eventjes een warm bad. Deze zin zul je waarschijnlijk al vaker voorbij hebben zien komen, en dat is absoluut niet onterecht. In bad gaan liggen heeft namelijk een tal van mentale voordelen. Je lichaam raakt namelijk volledig ontspannen door het warme water en de rustgevende omgeving. Hierdoor zal je stress-niveau verlaagd worden en je ontspanning en slaap bevorderd worden. Heb je veel last van pijntjes en spanningen in je lichaam, dan zul je na een tijdje in bad te hebben gezeten hier ook minder last van hebben. Mocht je onder de douche gaan staan, dan zul je dit ook merken, alleen dan in mindere mate aangezien je lichaam minder goed kan ontspannen.

De verschillende soorten douches en baden

Het gaat dieper dan alleen één soort bad en douche. Tegenwoordig heb je namelijk verschillende soorten met elk hun eigen specifieke voordelen. Zo helpt een regendouche er bijvoorbeeld voor dat je spieren zich beter kunnen ontspannen, en op het moment dat je veel stress en/ of spanning voelt dan is een stoombad nemen de beste oplossing hier tegen. Zelfs jacuzzi’s spelen hierin een rol, die zijn namelijk ontzettend goed om je spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. 

Extra tips ter ontspanning in de badkamer

In een half vrijstaand bad gaan zitten, met fel wit licht en keiharde muziek aan zal er niet voor zorgen dat je volledig tot rust komt – maar dat zul je dat zelf ook wel al door hebben. Zorg er dus voor dat de ruimte waarin je je bevindt ook zo optimaal mogelijk is. Zo kun je geurkaarsen aanmaken, en het algemene licht uit zetten. Of een rustgevende geur verspreiden in de badkamer. Muziek is ook bepalend om ervoor te zorgen of je kunt ontspannen, kalmerende muziek op de achtergrond is hierbij het beste. Maar planten hebben in je badkamer is ook fantastisch, die zullen namelijk de luchtkwaliteit verbeteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *