Zoek

Er is tegenwoordig veel aandacht voor het vergroenen van tuinen. De tegels moeten eruit, want daarmee maak je je tuin koeler, draag je bij aan de biodiversiteit en zorg je bovendien voor een betere afvoer van hemelwater. Er worden zelfs kampioenschappen ‘tegelwippen’ georganiseerd. De huiseigenaar die de meeste tegels in zijn tuin vervangt door losse grond heeft gewonnen. Wat kun je doen om jouw tuin aan te passen?

Het regent steeds vaker hard en lang in Nederland

Door de klimaatverandering hebben we vaker te maken met extreme regenval. Er valt langdurig regen of het regent heel hard waardoor er in korte tijd veel neerslag naar beneden komt. Het kan zijn dat dit leidt tot problemen zoals ondergelopen tuinen en kelders. Dit komt onder andere doordat het water niet goed en snel genoeg kan wegstromen. Als de regen goed in de grond kan zakken heb je doorgaans minder overlast als het lang regent. Je kunt hier zelf iets aan doen door het regenwater verantwoord af te voeren

Plaats een regenton

Je kunt kiezen voor een regenton. Die plaats je onder de regenwaterafvoer van het dak. De regenton vangt honderden liters water op, de gemiddelde regenton heeft een inhoud van 200 tot 300 liter. Dit water kun je gebruiken voor het besproeien van de planten in je tuin als het langdurig droog is. Ook kun je met dit water prima je terras schrobben. Dieren, waaronder vogels en egels, drinken graag regenwater als het langdurig droog is. Je kunt een bakje neerzetten waar deze dieren hun dorst kunnen lessen. Een klein zwembadje wordt door onder andere musjes gewaardeerd om een bad te nemen. Je bespaart in ieder geval leidingwater als je de planten in je tuin met regenwater kunt begieten of besproeien.

Controleer regelmatig de regenwaterafvoer

Het is belangrijk om de regenwaterafvoer regelmatig te controleren. Check de dakgoten of die niet verstopt zitten met restanten van vogelnesten of afgevallen bladeren. Als het regenwater je kunststof of zinken regenpijp niet kan bereiken, dan gaat de goot overlopen en krijg je plassen op je terras. Verwijder het vuil dus uit je dakgoot of laat dit doen door een dakdekkersbedrijf. Bij een controle moet ook worden gecheckt of de dakgoot beschadigd is en mogelijk lekt. Zo ja, dan moet deze uiteraard worden vernieuwd. Vaak kan een deel worden vernieuwd en hoeft niet de gehele dakgoot te worden vervangen.

Geniet het hele jaar door van je tuin

Met een uitgekiende planning kun je het hele jaar door van je tuin genieten. Bollen zoals tulpen en narcissen bloeien in het voorjaar. Zodra het niet meer vriest kun je vrolijke eenjarige plantjes in je borders zetten. Struiken en vaste planten kunnen bloeien tot ver in de herfst. Op die manier heb je het hele jaar een mooie tuin. Zorg ervoor dat je tuin eind oktober klaar is voor de winter. Zet planten die niet winterhard zijn binnen voordat het gaat vriezen om er ook volgend jaar weer plezier van te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *