Zoek

Heb je geen zin om elke dag in je tofste outfit richting de sportschool te moeten gaan? In dat geval kan een thuisgym een uitkomst zijn. Je hoeft immers je deur niet uit, je wordt niet bekeken of vergeleken met andere sporters en je kunt je work-out doen wanneer je maar wil. Maar om optimaal te presteren, moet je jouw thuis-gym wel zo inrichten dat hij je motiveert. Hoe je dat doet? Lees dan de volgende tips!

De indeling van je gym

Allereerst moet je natuurlijk gezegend zijn met een extra ruimte die je kunt gebruiken als gym. Hierbij kun je denken aan een garage, een lege slaapkamerruimte, een kelder of zolder. Heb je die ruimte niet, dan zou je ook kunnen overwegen om een apparaat in je woonkamer neer te zetten. Zorg er wel voor dat de ruimte die je uiteindelijk kiest, goed wordt geventileerd en voorzien is van andere dingen zoals elektriciteit en verlichting.

thuis gym

Welke apparaten en materialen kun je gebruiken?

Afhankelijk van de ruimte kun je bepalen welke fitnessapparatuur je wilt aanschaffen. Als je veel ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld een crosstrainer, roeiapparaat én halterbank plaatsen. Wellicht dat je dan ook ruimte over wil houden om gewichten kwijt te kunnen. Heb je deze niet, dan zul je wat dingen moeten schrappen. Kijk dan vooral naar wat je het liefst doet; zijn dat krachttrainingen of cardio-oefeningen. Aan de hand daarvan kun je dan een keuze maken. Tegenwoordig bestaan er ook kleinere apparaten die je zelfs kunt opbergen. Als je dus geen of weinig ruimte hebt, zou je ook kettlebells of weerstandsbanden kunnen gebruiken. Na gebruik leg je ze in terug in de kist en klaar is kees.

De styling van de gym

De ambiance is belangrijk voor de motivatie. Hang bijvoorbeeld spiegels op en laat enkele inspirerende quotes afdrukken. Qua kleuren kun je het best kiezen voor oranje, rood of geel, want deze hebben een motiverende werking op je brein. Handig toch, als je er in feite niks hoeft te doen om jezelf op te peppen? Zorg er altijd voor dat de gym netjes uitziet. Berg altijd je spullen op en maak regelmatig schoon.

Meer motivatie? Denk ook hier aan

Extra gemotiveerd zijn? Zorg dan dat je in jouw kast ook een pre-workout hebt klaarstaan, net als een flesje water voor tijdens het sporten. Leg een handdoek klaar en zet een muziekje aan; je kunt aan de slag!