Zoek

Over smaak valt niet te twisten. De een houdt van modern, de ander juist van vintage. Dat kun je laten zien in het interieur van je woning en in je kledingkeuze, maar wist je dat er sinds een aantal jaren ook weer een stukje vintage terug te vinden is in de wereld van smartphones? We gaan er even een jaar of twintig voor terug in de tijd om je uit te leggen hoe de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip 5 een ontmoeting van vintage met moderne technologie is.

De goede oude klaptelefoon

Had jij er ook een zo’n twintig jaar geleden, een mobiele telefoon die je kan dichtklappen en openklappen? Mis je hem stiekem wel een beetje? Het had zo zijn eigen charme, zo’n klein telefoontje dat je openklapte om hem op te nemen. Tegenwoordig lopen we rond met van die lange en platte lappen in de broekzak of de tas. Hhoewel de smartphone natuurlijk duizend keer nuttiger is, heeft hij niet diezelfde charme als de ouderwetse klaptelefoon. Gelukkig zijn er ook moderne telefoons die een combinatie van beide bieden, zoals de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip 5, die in 2023 uitgekomen is. Dit is in feite zo’n ouderwetse klaptelefoon, maar dan met moderne mogelijkheden. Begin je al enthousiast te worden?

Moderne technologie

De moderne technologie heeft ervoor gezorgd dat een klaptelefoon ook een smartphone kan zijn en andersom. Binnenin schuilt een volwaardige smartphone met een AMOLED-scherm van 6,7 inch dat dus opklapbaar is, maar volledig functioneel en hartstikke mooi is. Dichtgeklapt profiteer je van een extra scherm van 3,4 inch, waardoor je dus ook het een en ander aan apps op de telefoon kunt gebruiken zonder hem open te klappen. Ook dit is overigens een haarscherp AMOLED-scherm. Onder de motorkap heeft de Flip 5 uitstekende hardware in de vorm de beste processor van het moment (de Snapdragon 8 Gen 2) en 8 GB intern geheugen, waardoor multitasking helemaal geen probleem is. Ook de Samsung Flip 5 camera setup is de moeite waard en levert prima beelden. Er zijn in totaal drie camera’s, waarvan twee aan de buitenzijde die ook als selfiecamera kunnen dienen. Je maakt met de Flip 5 ook portretfoto’s met scherptediepte-effect.

Een paar nadelen

Niets is natuurlijk perfect en alles heeft zijn nadelen, alleen kun je je natuurlijk afvragen hoe zwaar je eraan moet tillen. Als je nu al jaren de smartphone gewend bent, kan de Samsung Flip 5 wel een compacte klaptelefoon oftewel foldable zijn, maar hij is daardoor ook een stuk dikker dan een gewone smartphone. In de broekzak is dat weer even wennen, hoewel je natuurlijk vroeger ook gewoon zo’n klaptelefoon in de broekzak deed. Uiteraard betekent de opklapbaarheid van het grote scherm dat er sprake is van een vouw in het midden die zichtbaar blijft. Mooi is wel Samsung het scharnier verbeterd heeft, waardoor de helften nu mooi aansluiten en de vouw geen stofnest meer hoeft te worden.

Misschien ben je het gevoel voor de charme van de klaptelefoon inmiddels wel helemaal verloren en spreekt dat aspect je dus niet meer zo aan. Dan blijft het zo dat de Samsung Galaxy Z Flip 5 een lekker compacte smartphone is met de allerbeste hardware én een tweede scherm, wat gewoon een leuke gadget is. Daarnaast is het gunstig dat hij vijf jaar lang ondersteund wordt met updates. Dat had je niet echt bij de oude klaptelefoon, maar je had dan ook nog niet nodig destijds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *