Zoek

Trauma staat een gelukkig leven vaak in de weg. Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk, was in Zomergasten uitgebreid aan het vertellen over het verwerken van een trauma. Een grote misvatting is dat een trauma een heel groot iets moet zijn en dat slechts enkele mensen in hun leven een trauma ervaren. Het is namelijk niet zo. Veel mensen ervaren iets in hun leven dat traumatisch is voor diegenen.

Een trauma herkennen

Een trauma verwerken, doe je vaak pas op het moment dat je het als een trauma herkent. Vaak is een trauma meer sluipend en sijpelt het insidieus uit je, als je triggers krijgt vanuit je omgeving. Een trauma is een soort oude pijn. Je herkent oude pijn op het moment dat je heftiger reageert op een situatie als dat je vanuit de situatie zou kunnen verwachten. Dan reageer je niet alleen namelijk op de situatie, maar is de situatie iets dat je doet denken uit het verleden. Iets dat je pijn doet. In het geval er sprake is van een trauma is de reactie echt heftig of je schiet ineens in een ijskoude apatische modus waarin niemand je nog kan raken. Alleen jij jezelf ook niet meer. Je bent uit verbinding, met jezelf en met anderen.

trauma verwerken

Trauma verwerken

Een trauma verwerk je op verschillende vlakken. Bij sommige mensen helpt praten, anderen hebben baat bij EMDR en weer anderen halen veel heling uit het doen van familieopstellingen. Een belangrijk punt bij trauma is dat het opgeslagen zit in je lichaam. Daarom zijn EMDR en vooral ook familieopstellingen bijzonder helend.

Als een trauma verwerkt is dan ben je niet meer aan het herbeleven als je erover praat. In plaats daarvan leer je er met afstand over te praten. Het is een herinnering. Echter als iemand ergens met afstand over praat is dat niet direct een teken dat iets verwerkt is. Het kan ook zijn dat iemand zich heeft afgesloten van de emoties en op dat moment sowieso niet voelt.

Wat wel een signaal is dat iemand niet meer op triggers extra heftig reageert. Alleen het is niet altijd helder wat de triggers zijn. Dus het kost soms tijd, eer je door hebt dat iets verwerkt is.

 

Omzetten van trauma

Omzetten van een trauma is een grote kracht. Als iemand die getriggerd door een criminele ouder later gaat zoeken naar een vacature strafrecht, kan dat een vorm van omgezet trauma zijn. Zo krijgt de energie van het trauma een ander (positieve) richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *