Zoek

Top 10 non fictie boeken 2023

Op zoek naar een non fictie boek dat je niet kan wegleggen?  In de wereld van literaire non fictie boeken zie je soms door alle bomen het bos niet meer. Zo zijn er onwijs veel verschillende auteurs die boeken schrijven van afwisselende kwaliteit.

Onze boeken experts lazen alle meest verkochte boeken uit de categorie non fictie die in de top 60 en 100 staan. Hieruit stelden we een top 10 beste non fictie boeken op.

Dus, op zoek naar de beste non fictie boeken om te lezen in 2023?  Lees snel verder!

De top 10 beste non fictie boeken

We hebben de beste non fictie boeken voor je geselecteerd op basis van de top 100 non fictie boeken en het advies van onze eigen literaire experts. 

We laten je hier onze keus voor de beste non fictie boeken ooit zien! Kijk in onze non fictie top 10 boeken lijst voor hulp bij het maken van je keuze.

Het begin van alles

Het begin van alles heeft alles wat je van een baanbrekend boek mag verwachten. De schrijvers David Graeber en David Wengrow trekken een volledig nieuw beeld van de geschiedenis van de mensheid. In dit boek ontrafelen ze 30.000 jaar van onze geschiedenis, waarbij het gangbare verhaal over het ontstaan van de mensheid onderwerp is van een grondige analyse. Met hun baanbrekende inzichten toveren ze prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere onverwachte samenlevingen uit het graf. Als je dit boek leest, krijg je een nieuw perspectief op de geschiedenis van de mensheid, waarin ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten. Lees Het begin van alles om te ervaren hoe de schrijvers de wereldgeschiedenis opnieuw in kaart brengen. Het is een meeslepende rit die je meeneemt naar de oorsprongen van de mensheid. Laat je verrassen door de baanbrekende ideeën, lees Het begin van alles en ontdek de kracht van herziening.

Het Klimaatboek

Dit boek is geschreven door twee van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van klimaatverandering. Met hun onderzoek en schrijven willen ze een diepgaand begrip van klimaatverandering verschaffen. In dit boek onderzoeken ze hoe deze veranderingen in de loop van de tijd zijn ontstaan, hoe ze zich in de toekomst zullen ontwikkelen en wat we kunnen doen om de wereld te beschermen. Het Klimaatboek bevat tal van interessante gegevens, illustraties en grafieken die verduidelijken wat er aan de hand is met onze klimaatverandering. Bovendien bevat het boek adviezen en suggesties voor actie die je kunt nemen om de wereld te veranderen. Het biedt een uniek inzicht in de complexiteit van de klimaatverandering en de rol die de mens hierbij speelt. Met dit boek kun je een betere kennis van klimaatverandering verwerven, ook al heb je geen achtergrond in de wetenschap. Het Klimaatboek komt bovendien in een duurzaam geproduceerd hardcover formaat, wat het perfect maakt om aan te schaffen als een verantwoord cadeau. Het boek bevat daarnaast ook nog eens een interessante lijst met gerelateerde websites waar je meer kunt lezen over klimaatverandering. Laat je meenemen door de krachtige verhalen die dit boek vertelt en leer meer over wat je kunt doen om de klimaatverandering tegen.

Eindstation Auschwitz

Eindstation Auschwitz herdenkt deze gebeurtenis en heeft als doel de herinnering aan de holocaust levend te houden. Dit boek geeft een indringend kijkje in de verschrikkingen van het concentratiekamp Auschwitz. Het boek bestaat uit een collectie verhalen van ooggetuigen die hun ervaringen hebben gedeeld. De verhalen zijn een waardevolle toevoeging, omdat ze een persoonlijk perspectief bieden op het kamp. Om de lezer een beter begrip te geven van de omstandigheden in Auschwitz, bevat het boek ook gedetailleerde beschrijvingen van de verschillende locaties. Het boek bevat ook interviews met overlevenden. Deze interviews gaan dieper in op hoe de mensen hun leven hebben ervaren tijdens het verblijf in Auschwitz. Deze verhalen geven een gevoel van eerbetoon aan degenen die het hebben overleefd. Eindstation Auschwitz is een betekenisvolle herinnering aan de verschrikkingen van de holocaust. Het boek staat vol met bijzondere verhalen, interviews en gedetailleerde beschrijvingen. Het is een waardevolle bron van informatie voor iedereen die meer wil weten over de holocaust en de gevolgen ervan. Het boek is een must-have voor iedereen die belang hecht aan het herdenken van de bevrijding van Auschwitz.

Sapiens

Sapiens is een boek dat als een gids kan worden gebruikt om onze geschiedenis en onze toekomst beter te begrijpen. Het boek voert lezers mee op een ontdekkingsreis naar onze verre verleden, van de dierenrijk tot de verwevenheid van de samenleving vandaag de dag. Onderweg leren we de voordelen kennen van alle grote beslissingen die onze voorouders hebben genomen, van de opkomst van religies tot het creëren van natiestaat en het stichten van bedrijven. Sapiens biedt een unieke kijk op de menselijke geschiedenis. Het boek bevat verschillende interessante theorieën over hoe de mensheid is ontstaan en hoe we zijn geworden wie we nu zijn. Daarnaast biedt het ook inzichten in de toekomst van onze wereld, waarin het mogelijk is om de gevolgen te overdenken die onze huidige beslissingen voor onszelf en voor de planeet hebben. Met Sapiens krijgt de lezer een fascinerende kijk op de menselijke geschiedenis. Het boek laat lezers kennismaken met de processen die onze voorouders hebben gevolgd om onze huidige maatschappij te creëren. Daarnaast biedt het ook inzicht in de toekomst, met de kans om de gevolgen van onze acties vandaag de dag te overdenken. Sapiens biedt een unieke kijk op de menselijke geschiedenis, en is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in onze verre verleden.

De omwenteling

Vanuit de ogen van Betsy, haar dochters uit de tweede generatie en de generaties daarna, worden de veranderingen die de vrouw over de afgelopen eeuw heeft meegemaakt gevolgd. Het verhaal van Betsy en haar dochters is zo een lange reis geworden, vol verrassingen, verdriet en vreugde. De omwenteling is niet alleen een emotionele roman, maar ook een fascinerende kijk op de veranderingen die de vrouw in de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt. De personages die Suzanna Jansen schetst, zijn zo sterk en levensecht dat je je meteen met hen verbonden voelt. Door de mooie schrijfstijl en de gedetailleerde beschrijvingen voel je je als lezer meegezogen in het verhaal.

De rechtvaardigen

Deze bijzondere verhalen van rechtvaardigheid worden verteld in de documentaire ‘De rechtvaardigen’. De film documenteert de reis van de Nederlandse consul naar Litouwen, waar hij de Joden de kans biedt om te vluchten. De documentaire volgt de gevolgen van zijn optreden en bevat interviews met overlevenden die hun verhaal vertellen. De documentaire ‘De rechtvaardigen’ is een krachtig beeld van rechtvaardigheid en verzet in tijden van onmacht. Het is een verhaal van mensen die hun leven riskeren om anderen te redden, een verhaal van hoop en liefde tussen mensen. De documentaire laat zien hoe de kracht van de mensheid zelfs in de moeilijkste tijden overwinningen behaalt.

Ik kan er nét niet bij

Na de geboorte van de tweeling Willem en Maurits krijgt hun vader Sander Verheijen (1974) te maken met een bijzondere situatie: één van de jongens heeft een zware hersenbeschadiging en de ander heeft autisme. In Ik kan er nét niet bij beschrijft Sander dit aangrijpende verhaal. Hij schrijft openhartig over zijn persoonlijke ontdekkingstocht naar het vaderschap, de tegenslagen die het gezin treft, maar ook over de momenten van vreugde als een van de jongens een mijlpaal bereikt. Sander laat lezers meegenieten van de kleine momenten van vreugde, knokken en relativeren, en bovenal houden zijn zonen en hij de goede moed erin. Ik kan er nét niet bij is een ontroerend, maar tegelijk hoopvol en zelfs hier en daar humoristisch boek. Sander Verheijen is hoofdredacteur van lezerscommunity Hebban en schrijft ook onder het pseudoniem Jens Vern thrillers. Zijn debuut Ik kan er nét niet bij is goed ontvangen. Rik van de Westelaken zei over het boek: 'Een meeslepend verhaal over hoe het leven nooit gaat zoals je verwacht. Over vallen, opstaan en de kracht van acceptatie en liefde. Het heeft me echt geraakt.' Na de geboorte van Willem en Maurits wordt Sander geconfronteerd met een situatie waar hij niet op voorbereid was. In Ik kan er nét niet bij deelt hij zijn ervaringen en gevoelens als vader van twee bijzondere kinderen. Het boek is een ontroerende reis door een wereld van onzekerheid en tegenslagen, maar ook een wereld van acceptatie en liefde. Hoewel het boek soms pijnlijk is, is het tegelijkertijd ook vol hoop en humor. Iedereen die meer wil weten over het vaderschap van Sander, en de strijd van de jongens, kan terecht in Ik kan er nét niet bij.

De kampschilders

De Kampschilders is een boek dat de angstaanjagende realiteit van de Holocaust in een geheel nieuw licht zet. Het boek volgt het verhaal van vijf kunstenaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen werden opgesloten. Deze kunstenaars hebben hun kunst gebruikt om de verschrikkingen van de oorlog te ontvluchten. De schrijfstijl is gevuld met emoties en verhalen waardoor de lezer ondergedompeld wordt in hun verhalen. De Kampschilders is een uniek boek dat een diepgaand inzicht geeft in de manier waarop de kunstenaars hun verhalen hebben gebruikt om te overleven in moeilijke tijden. Met prachtige illustraties en foto's brengt het boek het verhaal tot leven. De verhalen zullen de lezer inspireren en aansporen om kunst te gebruiken als een manier om te ontsnappen aan de duisternis en de verschrikkingen van de oorlog.

Wees eens lief voor jezelf

Wees eens lief voor jezelf is een Scandinavische bestseller die je concreet helpt om meer veerkracht en zelfcompassie te vinden. In dit boek krijg je geen kant-en-klaar geluk aangeboden, maar wel inzichten en handvatten om een sterkere versie van jezelf te worden. Je leert namelijk om alle emoties toe te staan die bij het leven horen, of het nu om blijdschap, enthousiasme, teleurstelling of verdriet gaat. Alleen op deze manier kun je een zingevend leven leiden en geluk vinden. Wees eens lief voor jezelf is een boek dat is geschreven door een Finse auteur, die zelf een carrière in de psychotherapie heeft. Zij heeft meer dan twintig jaar ervaring als therapeut en heeft veel mensen geholpen. Door haar persoonlijke verhalen en ervaringen geeft ze je een diep inzicht in wat het betekent om jezelf te accepteren en te verzorgen. In dit boek krijg je de kans om naar jezelf te kijken en je vragen te stellen over de manier waarop je leeft. Je leert hoe je jezelf kunt helpen en je emoties kunt voelen, wat je op lange termijn veel meer veerkracht en vreugde zal geven.

Ondanks de zwaartekracht

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de schrijfster, Suzanna, die een reis maakt langs de verschillende stadia van haar leven. Ze neemt de lezer mee door haar jeugdjaren, haar zoektocht naar liefde en wat er gebeurde toen ze eindelijk een echte kunstenaar wilde worden. Het boek volgt Suzanna tijdens haar reizen naar verschillende steden in Europa, zoals Amsterdam, Londen, Parijs en Madrid. Hier maakt ze kennis met een scala aan kunstenaars en creatievelingen, die haar inspireren en haar helpen haar eigen stijl te vinden. De schrijfster gebruikt prachtige taal, humor en poëzie om haar verhaal te vertellen. Ze schrijft over de veranderingen in haar leven, de verschillende culturen waarmee ze te maken heeft en de gevolgen daarvan. Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen is een krachtig boek dat de lezer uitdaagt om de wereld van Suzanna te verkennen. Het boek biedt een unieke kijk op het leven en de kunst die Suzanna heeft gecreëerd, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en gedichten. Het boek is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de creatieve kunst en de kracht die zij heeft om de levens van mensen te veranderen.

Een non fictie boek kopen

Deze non fictie boeken review dient ter inspiratie voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe of goede non fictie boeken om te lezen.

Op deze pagina behandelen we de non fictie boeken top 10. Dit zijn ook boeken die in de literaire top 20, 60 en 100 voorkomen. We hebben onder andere de bestseller boeken van 2022 en andere populaire non fictie boeken van dit moment voor je gelezen en beoordeeld. 

Bekijk ook eens deze top 10 boeken: 

Veelgestelde vragen

Wij hebben zelf geen webshop, dus je kunt jouw favoriete non fictie boek niet bij ons kopen. Wél kun je bij ons terecht voor een aanbeveling van een betrouwbare webshop waar je jouw nieuwe non fictie boek(en) kopen kunt. Klik op de “Koop voor de beste prijs” knop en je wordt automatisch naar de webshop van de beste aanbieder gebracht, waar je de aankoop van het nieuwe non fictie boek kan voltooien.

Ja, wij hebben onze top tien non fictie boeken gekozen uit de top 100 boeken lijsten van o.a 2022 en 2021. Na het lezen en beoordelen van alle bestseller boeken van deze lijsten zijn wij tot een top 10 beste non fictie boeken gekomen.

  1. Boeken
  2. non fictie

Inhoudsopgave