Top 10 nederlandse boeken 2023

Op zoek naar een nederlandse boek dat je niet kan wegleggen?  In de wereld van literaire nederlandse boeken zie je soms door alle bomen het bos niet meer. Zo zijn er onwijs veel verschillende auteurs die boeken schrijven van afwisselende kwaliteit.

Onze boeken experts lazen alle meest verkochte boeken uit de categorie nederlandse die in de top 60 en 100 staan. Hieruit stelden we een top 10 beste nederlandse boeken op.

Dus, op zoek naar de beste nederlandse boeken om te lezen in 2023?  Lees snel verder!

De top 10 beste nederlandse boeken

We hebben de beste nederlandse boeken voor je geselecteerd op basis van de top 100 nederlandse boeken en het advies van onze eigen literaire experts. 

We laten je hier onze keus voor de beste nederlandse boeken ooit zien! Kijk in onze nederlandse top 10 boeken lijst voor hulp bij het maken van je keuze.

De Donkere Kamer Van Damokles

NO DESCRIPTION

Het Huis Van De Moskee

Het Huis Van De Moskee is een klein huis in de buurt van de moskee in het centrum van de stad. Het is een belangrijk symbool van de familie van Aga Djan en de verhalen die rondom hen gaan. Het huis is gebouwd in de traditionele Iraanse stijl en heeft een rijk interieur. De muren zijn versierd met kleurrijke patronen en zuilen. Er zijn ook gebeeldhouwde panelen aangebracht in de vorm van bloemen, dieren en religieuze symbolen. Het huis is omringd door een prachtige tuin met bloemen, palmbomen en heuvels. Vanuit het huis kunnen bezoekers genieten van het prachtige uitzicht op de stad. Naast het huis staat een kleine moskee waar de imam zijn gebeden uitspreekt. Het Huis Van De Moskee is een historisch waardevol gebouw dat de betekenis van de familie van Aga Djan en de bazaar symboliseert. Het huis is een levendige herinnering aan het verleden dat is doorgegeven van generatie op generatie. Het is een plek waar de geschiedenis van de stad wordt verteld en de betekenis van de verhalen wordt bewaard. Het huis is ook een plek waar bezoekers kunnen genieten van rust en stilte en een moment om terug te keren naar de tradities en rituelen.

De avond is ongemak

De avond is ongemak is een verstikkend, maar ook verleidelijk boek dat zowel aangrijpend als verontrustend is. Marieke Lucas Rijneveld weet precies hoe hij de spanning opbouwt en weet het verhaal met veel gevoel en precisie te vertellen. Het gevoel van ongemak en het verlangen naar iets wat nooit meer terugkomt, wordt op een meeslepende manier weergegeven. Het verhaal is opgebouwd uit verhalen over de verschillende personages, waaronder Jas, die door haar gefragmenteerde manier van vertellen haar verhaal op indringende wijze laat horen. De avond is ongemak is een aangrijpend verhaal dat een kijkje geeft in de wereld van een boerengezin dat wordt getroffen door verlies. Het is een verhaal over de kracht van het verzet tegen verdriet, de relatie tussen verdriet en verlangen en de verleiding om los te breken uit het verleden.

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen is een boek dat de lezer meeneemt op een reis naar het meest afgelegen deel van Noorwegen. De geoloog Alfred Issendorf is vastbesloten om zijn levenswerk af te maken, omdat hij de ambitie heeft om het werk van zijn vader te voltooien. Het boek volgt Issendorf tijdens zijn avontuurlijke onderzoek in het moerassige gebied. Tijdens de reis ontdekt Issendorf veel meer dan hij had verwacht. Terwijl hij kampt met persoonlijke verliezen en de mooie landschappen bewondert, leert hij meer over de geologie, de geschiedenis van Noorwegen en zelfs over zichzelf. Het boek is een avontuurlijk drama dat de lezer meeneemt op een reis van ontdekking, waar hij nieuwe kennis, nieuwe ervaringen en een betekenisvolle boodschap mee naar huis neemt. Nooit meer slapen is een verhaal dat laat zien hoe het leven ons kan verrassen met mooie verhalen als we de moed hebben om avontuurlijke stappen te zetten.

De avonden

De roman De avonden is meer dan alleen een verhaal over verveling en gemis. De lezer wordt meegenomen in een verhaal vol met warme herinneringen, kleurrijke personages, poëtische beschrijvingen en emotionele scènes. Met zijn milde ironie, geestige dialogen en realistische portretten van de personages, verandert de roman de klassieke Nederlandse literatuur. De avonden is een boek dat je meeneemt naar een andere wereld, vol met nostalgie en emoties. De schrijfstijl is prachtig geschreven, met poëtische beelden en een intense sfeer. De personages worden in detail beschreven, waardoor de lezer zich verbonden voelt met de personages en hun verhaal. De verhalen zijn meeslepend en de dialogen zijn realistisch. Door deze combinatie van gevoel en realisme, wordt de lezer zo in de verhalen gezogen dat hij zelfs het vervelende leven van Frits van Egters kan ervaren.

De ontdekking van de hemel

In deze fascinerende roman ‘De ontdekking van de hemel’ volgt u de hoofdpersoon, Max Delius, op zijn epische zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Hij vertrekt vanuit een klein stadje in Nederland en voert hem mee op een reis door de tijd en verschillende culturen. We volgen Max terwijl hij ervaringen opdoet, de verhalen hoort over de hemel en zijn quest tot een succesvol einde brengt. Max wordt geconfronteerd met allerlei onverwachte situaties, maar hij blijft trouw aan zijn missie. Wat begint als een onschuldig avontuur leidt tot een ontdekking van de fundamenten van de mensheid. U leest over de oude beschavingen, de oude godsdiensten en de wijsheid die het verleden voor ons heeft bewaard. Door deze roman leert u niet alleen meer over de hemel, maar ook over de cultuur, de geschiedenis en de symboliek van de mensheid. U zult zich realiseren hoeveel we hebben te leren van het verleden en hoe we onze kennis kunnen gebruiken om onze toekomst te creëren. Het verhaal in ‘De ontdekking van de hemel’ is een prachtig, spiritueel avontuur waardoor u de kracht van de mensheid zult ervaren.

De heilige Rita

Paul is opgegroeid met de verhalen over de legendarische heilige Rita. Zij zou onvoorwaardelijke liefde, vergeving en trouw representeren. Paul, die zichzelf heeft moeten opofferen om voor zijn vader te zorgen, is geïnspireerd door die verhalen. Daarom heeft hij besloten om de heilige Rita te eren door een schilderij te maken. Het schilderij is gemaakt van oude materialen zoals hout, leer en stof. De details zijn prachtig: de kleurrijke kleren van de heilige Rita, de gezegende bloemen en de symbolen van liefde en trouw. Het schilderij is klaar en Paul is er trots op. Het is een eerbetoon aan de heilige Rita, een herinnering aan een eeuwenoude legende. Het is een uniek kunstwerk dat een gevoel van eeuwige liefde en trouw uitstraalt. Het is de perfecte manier om de heilige Rita te eren en te herdenken.

Vallen is als vliegen

Vallen is als vliegen is een meeslepend verhaal dat gaat over de gevolgen van het verlies van de naaste. Het boek toont de fysieke, emotionele en mentale gevolgen van het leven met een moeder die ernstig ziek was. De auteur schildert een beeld van een leven waar liefde en verlies naast elkaar leven. De schrijfster beschrijft de stappen die ze heeft genomen om het verleden te begrijpen en de kracht die ze heeft gevonden om vooruit te gaan. Vallen is als vliegen is een emotioneel verhaal dat de lezer meeneemt in het leven van de schrijfster. Het boek biedt verlichting voor iedereen die worstelt met het verlies van een naaste. Het is een persoonlijk verhaal dat de lezer aanspoort om de schoonheid van het leven te omarmen, zelfs als het zwaar is. De schrijfster laat zien dat er licht en hoop is, zelfs in de meest donkere momenten. Haar verhalen zijn een herinnering aan de kracht van het leven. Vallen is als vliegen is een meeslepend boek dat de lezer meeneemt op een reis die gevuld is met tranen, verdriet en hoop. Het is een verhaal dat laat zien dat er licht is, zelfs in de meest donkere momenten. Het is een herinnering aan de kracht die mensen hebben om te overleven, ondanks het verlies van een naaste. De schrijfster toont de kracht van liefde, hoop en geloof.

Hersenschimmen

Hersenschimmen is een krachtig verhaal van een man die stukje bij beetje verdwijnt in het mysterieuze universum van dementie. De taal is poëtisch en de personages zijn diepgaand uitgewerkt. De roman is ook een ode aan de liefde en trouw van Vera, de vrouw van Maarten. Hoewel het verhaal op tragische wijze eindigt, is het een liefdevolle ode aan het leven. Hersenschimmen is een aangrijpende roman die het verhaal vertelt van Maarten Klein, een gepensioneerde leraar, en zijn vrouw Vera. Maarten begint langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid te verliezen, maar Vera blijft aan zijn zijde, waardoor ze een sterk koppel vormen. De lezer volgt hen op hun reis door het mysterieuze universum van dementie in een zoektocht naar een manier om de liefde te behouden. Hersenschimmen is een ontroerend verhaal dat de lezer meeneemt in het leven van Maarten en Vera. Het is een verhaal over de eenzaamheid en de angst die samengaan met dementie, maar ook over de liefde die ondanks alles blijft bestaan. De taal is poëtisch en de personages worden diepgaand uitgediept, waardoor de lezer een persoonlijke verbinding met het verhaal maakt. De roman is een ode aan het leven, waarin wordt gestreefd naar liefde, verbondenheid en hoop.

Komt een vrouw bij de dokter

Komt een vrouw bij de dokter is een bijzonder verhaal over liefde, leven en het levenseinde. Het verhaal begint wanneer Stijn en Carmen, een jong stel, een onverwachte diagnose krijgen. Carmen lijdt aan een ongeneeslijke ziekte en de klok tikt. Binnen een jaar zal ze dood zijn. Het verhaal dat geschreven is door Kluun, laat de lezer deelgenoot zijn van de zwaarste gebeurtenissen die het stel meemaakt. Het verhaal beschrijft de zoektocht van Stijn en Carmen naar een betekenisvol leven ondanks het onvermijdelijke einde. Als kers op de taart is er het kleine meisje Luna, dat de zwaarte van de situatie verlicht met haar onbezonnen charme. Komt een vrouw bij de dokter is een emotionele rollercoaster waarin steeds meer verdriet wordt onthuld. Het verhaal laat de lezers herinneren aan de kostbaarheid van het leven en aan de kracht van liefde om het leven te vieren, ook in tijden van verlies. Een prachtig boek dat je laat nadenken over de keuzes die je maakt in het leven.

Een nederlandse boek kopen

Deze nederlandse boeken review dient ter inspiratie voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe of goede nederlandse boeken om te lezen.

Op deze pagina behandelen we de nederlandse boeken top 10. Dit zijn ook boeken die in de literaire top 20, 60 en 100 voorkomen. We hebben onder andere de bestseller boeken van 2022 en andere populaire nederlandse boeken van dit moment voor je gelezen en beoordeeld. 

Bekijk ook eens deze top 10 boeken: 

Veelgestelde vragen

Wij hebben zelf geen webshop, dus je kunt jouw favoriete nederlandse boek niet bij ons kopen. Wél kun je bij ons terecht voor een aanbeveling van een betrouwbare webshop waar je jouw nieuwe nederlandse boek(en) kopen kunt. Klik op de “Koop voor de beste prijs” knop en je wordt automatisch naar de webshop van de beste aanbieder gebracht, waar je de aankoop van het nieuwe nederlandse boek kan voltooien.

Ja, wij hebben onze top tien nederlandse boeken gekozen uit de top 100 boeken lijsten van o.a 2022 en 2021. Na het lezen en beoordelen van alle bestseller boeken van deze lijsten zijn wij tot een top 10 beste nederlandse boeken gekomen.

Inhoudsopgave