Zoek

Ben je al een aantal jaren werkzaam voor een werkgever, maar heb je daarnaast een enorme passie voor bijvoorbeeld het inrichten van huizen, het samenstellen van droogboeketten of iets anders waarmee je eigenlijk wel volledig aan de slag wilt gaan? Dan is het misschien nu wel de juiste stap om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer. In het begin is het misschien allemaal even spannend, aangezien je wel een stuk vastigheid inruilt voor onzekerheid, maar het biedt je zo ontzettend veel mogelijkheden. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het allemaal best spannend kan zijn, hebben we een aantal tips voor je.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk om succesvol te zijn als ondernemer. Het alleen inschrijven bij de Kamer van Koophandel is namelijk niet voldoende en slechts een formaliteit. Belangrijk is dat je weet wat je precies wilt gaan doen en ook kijkt waar je potentiële klanten zitten. Daarbij komt ook dat het aanvragen van een VOG bijvoorbeeld verstandig is, vooral wanneer je als zelfstandige op freelance basis wilt werken voor bijvoorbeeld een bank. De kans dat je dan een VOG moet overleggen om te laten zien dat je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd, is vrij groot. Nu vraag je jezelf vast af; kan je zelf een VOG aanvragen? Ja, dat kan! Het enige verschil is dat je ook het klaarzetten van de aanvraag zelf moet doen, maar dat wijst zich in principe vanzelf.

Zorg voor de financiën

Wanneer je net begint met ondernemen, is het belangrijk dat je incalculeert dat je inkomsten kunnen verschillen. Zo is het in het begin heel goed mogelijk dat je de eerste paar maanden moet interen op je spaargeld, aangezien je druk bezig bent nieuwe klanten te krijgen. Het is daarom dus ook belangrijk een buffer te hebben, zodat je niet bij een tegenvallende maand direct in de problemen komt. Ook is het verstandig direct vanaf het begin een goede boekhouder te nemen, zodat je zelf niets van doen hebt met de administratie. Het kost je dan misschien wel iedere maand wat geld, maar de tijd en ook zorgen die het je bespaart, is het dubbel en dwars waard, kunnen we je verzekeren.

Zorg voor een goed netwerk

Als zelfstandig ondernemer is een goed netwerk ontzettend belangrijk. Naast praktische zaken is het dus ook belangrijk om te zorgen dat je jezelf goed in de markt zet. Dit kun je doen door je aan te sluiten bij een netwerkclub, maar ook een goede website en andere vormen van marketing kunnen je hierbij helpen. Ga je aan de slag in een tak waar je veel te maken krijgt met bedrijfsgevoelige informatie, dan is op voorhand digitaal een vog aanvragen wel verstandig. Dit zorgt er namelijk voor dat je er direct een kunt overleggen op het moment er naar wordt gevraagd. De kans bestaat anders, dan iemand die wel in het bezit is van een VOG, voorrang krijgt, omdat deze direct kan beginnen en het bij jou in het ergste geval nog een paar weken kan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *