Search

Stofzuigen doet iedereen wel eens, maar vaak niet optimaal. Het gebeurt snel en daardoor ligt er al gauw weer stof. Dat is jammer en kan echt irritant zijn. Als je goed stofzuigt, krijgt stof minder snel de kans om zich te verspreiden en blijft je huis langer schoon. Je bent ook veel minder tijd kwijt per keer als je regelmatig stofzuigt. Maar welke tips kun je gebruiken om beter te stofzuigen? Lees er hier meer over!

Onderhoud de stofzuiger regelmatig

Goed onderhoud is echt belangrijk. Zo zal de beste stofzuiger namelijk beter zuigen, langer meegaan en soepel blijven rollen. Ook voorkom je zo schade aan je vloeren en meubels en problemen met de slang, stekker en het snoer. Goed onderhoud betekent dat je stofzuiger goed blijft werken. Denk hierbij aan het schoonmaken van de filters, het nakijken van de stofzak of het stofreservoir, maar ook het controleren van de snoer en de stekker.

Kies de juiste stofzuiger voor stofallergie

Het is natuurlijk vervelend als je last hebt van stof allergieën. Daarom moet je een geschikte stofzuiger kiezen, zodat je hier minder last van hebt. Je kunt hiervoor online stofzuigers vergelijken. Ga voor een stofzuiger met een stofzak, let op de hoeveelheid stof die de stofzuiger weer uitblaast, en kies er een met een goede beoordeling. De stofzak of het stofreservoir moeten ook goed aansluiten op het uiteinde van de slang en controleer of de stofzuigerfilters correct zijn geplaatst. Met deze simpele stappen kun je aanzienlijk minder last hebben van allergenen.

Vervang de filters op tijd!

Daarnaast moet je je stofzuigerfilters op tijd vervangen. Deze hebben namelijk invloed op de zuigkracht. Kijk in de handleiding van je stofzuiger hoe vaak je dit moet doen, meestal is dat ongeveer elke zes maanden. Er zijn twee soorten filters: de motorfilter, die voor de stofzak of het stofreservoir zit om te voorkomen dat stof in de motor komt, en de uitblaasfilter, die ervoor zorgt dat er geen stof uit de stofzuiger de lucht in gaat. Als je deze filters goed onderhoudt, blijft je stofzuiger altijd goed werken.

Kijk goed wat je opzuigt

Het is goed om te weten dat je een normale stofzuiger niet voor alles kunt gebruiken. Ze zijn vooral gemaakt om gewoon huisstof en vuil van vloeren en meubels te halen. Ze zijn niet geschikt voor bouwstof, grof afval, puin of vloeistoffen. Als je zoiets moet opruimen, kun je beter een speciale waterstofzuiger of multizuiger gebruiken. Deze zijn gemaakt voor dit soort stof en vuil.  En als je ze maar af en toe nodig hebt, kun je ze vaak ook huren.

Voor iedere taak een ander mondstuk

Tot slot moet je voor iedere taak een speciaal mondstuk hebben. De meeste stofzuigers komen met verschillende mondstukken om aan verschillende behoeften te voldoen. Zo heb je bijvoorbeeld het kierenmondstuk voor plinten en moeilijk bereikbare plekken, het meubelmondstuk voor banken en matrassen, de zachte borstel voor delicate oppervlakken zoals schilderijen en toetsenborden  en het flexibele mondstuk om bijvoorbeeld onder lage meubels te stofzuigen. Sommige stofzuigers worden zelfs geleverd met extra mondstukken, zoals een parketmondstuk of turboborstel. Met deze tips wordt stofzuigen een stuk makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *