Search

In de jaren 70 van de vorige eeuw was de wenteltrap de trap om in huis te hebben. De keuze voor dit type was heel normaal, omdat er zo efficiënter met de ruimte omgegaan kon worden. Dit ruimtelijke karakter wordt overigens in nieuwbouwwoningen weer omarmd. We zien de wenteltrap daar vooral naar de zolder gaan. Het kenmerk van een wenteltrap is dat deze treden rondom een vaste spil omhoog draaien. Omdat er minder ruimte is, wordt er altijd gekozen voor open treden. Dit versterkt zelfs de ruimtelijkheid van deze trap. Toch kun je om veiligheidsredenen kiezen om de wenteltrap dicht te maken. Met deze tips is dat mogelijk.

Veiligheid in het huishouden

Er zijn verschillende redenen die je ertoe kunnen laten besluiten om de wenteltrap eens aan te pakken. De voornaamste reden voor een wenteltrap dichtmaken is toch wel uit veiligheidsoverwegingen. Een wenteltrap is een type open trap, wat betekent dat de treden geen stootborden hebben. Hierdoor kun je gemakkelijk ‘mis’ stappen in het gat tussen de treden. Dit kan vervelend zijn voor jezelf, maar kan vooral gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren. Met dichte treden vergroot je dus de veiligheid op de trap.

Betere isolatie

Een open trap nodigt uit om warmte te laten ontsnappen. Het dichtmaken van de wenteltrap houdt dit tegen en blijft warmte beter op zijn plek. Een dichte trap laat overigens geen stof naar beneden dwarrelen, wat scheelt in het huishouden. Daarnaast biedt het ook akoestiek isolatie; een dichte trap laat minder geluid door dan een open trap. Bevindt de wenteltrap zich in een gedeelde leefruimte, zoals de woonkamer, dan kan het sluiten ervan extra privacy bieden voor de bovenste verdiepingen. Tot slot kan een reden voor het sluiten van de wenteltrap te maken hebben met dat het er gewoon mooier uitziet en beter past bij je interieur.

Stootborden toevoegen

Het is helaas niet altijd mogelijk om alle type wenteltrappen van stootborden te voorzien. Dat heeft te maken met de vorm van de traptreden, die aan de ene kant smaller zijn dan aan de andere kant, en met het rondlopen van de treden naar boven. Houd hier dus rekening mee als je op zoek gaat naar stootborden voor de wenteltrap. Als je handig bent, kun je natuurlijk de wenteltraptreden van op maat gemaakte stootborden voorzien. Passen en meten is daarbij zeker het devies. De stootborden kun je lakken, beitsen, bekleden met stof, betegelen of voorzien van speciale stootbordstickers die je telkens weer begroeten als je de trap naar de slaapkamer oploopt.

Benut de ruimte onder de wenteltrap

Een wenteltrap begint altijd in een ruimte. Dit kan de hal zijn, maar ook de bijkeuken of de woonkamer. Rondom de wenteltrap zal ruimte zijn waar je iets mee zou kunnen doen. In de hal zou je achter of onder de wenteltrap een kapstok kunnen maken of een kastje voor schoenen. Maak eens haken in de stootborden van de trap en gebruik dit als kapstok. Let er daarbij wel op dat schroeven niet door het stootbord heen uitsteken. In de woonkamer is het mogelijk om een gezellig hoekje onder de dichtgemaakte trap te creëren. Breng verlichting aan, plaats een leuke zitzak of een bureautje en geniet van een lekker plekje om te lezen of werken. Door de ruimte goed te benutten, betrek je de wenteltrap meer bij het interieur.

Hang een gordijn om de trap

Het weglekken van warmte via de trap is iets waar ieder huishouden wel mee te maken heeft. Bij een wenteltrap of open trap gebeurt dit zelfs sneller door de open constructie. Je kan dan overwegen om gordijnen op te hangen langs de trap. Hiermee creëer je meteen betere akoestiek en meer privacy. Door middel van een rond rail aan het plafond bij het trappengat, creëer je direct een speelser, maar netjes geheel. Zorg dat het gordijn open en dicht kan, zodat je nog kan spelen met de ruimtelijkheid in de kamer.

Veilige wenteltrap

Om de wenteltrap nog veiliger te maken is het aan te raden om een laagje antislip aan te brengen op de treden. Bijvoorbeeld door speciaal bewerkt materiaal voor de treden te gebruiken of toch over te gaan op stukjes tapijt. Om de trap veiliger te maken, kun je de traptreden laten verlengen. Dit houdt in dat de treden op de muur aansluiten en er daar in ieder geval geen extra ruimte meer zit. Een goede balustrade, bijvoorbeeld met ledverlichting, helpt tevens mee om de trap veiliger te maken. Overigens is goede verlichting in en om de trap geen overbodige luxe. Bovendien kan (sfeer)verlichting de ruimte gezelliger en veiliger maken, terwijl de door jou aangebrachte decoratieve elementen wordt benadrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *