Search

Naarmate we ouder worden, neemt de afhankelijkheid van anderen toe. Veel senioren vinden het lastig de stap naar een verzorgingshuis te zetten. Het betekent immers dat je nooit meer terugkeert naar je vertrouwde, fijne eigen plekje. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit moment zo lang mogelijk uit kunt stellen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een comfortabele sta op stoel in huis, of denk aan het verbreden van de doorgangen, de installatie van een traplift en het verplaatsen van de badkamer naar de benedenverdieping. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop jij tot op late leeftijd van je eigen, knusse plekje kunt blijven genieten. Welke stappen heb je hierin zelf al gezet? 

Kies bewust voor een comfortabel interieur in huis 

Op latere leeftijd wil je kunnen genieten van comfort en gemak. De keuze voor een sta op stoel is een van de mogelijkheden die je hierbij hebt. Kijk ook eens naar een relaxfauteuil

Deze stoelen zijn zo samen te stellen, dat je de rugleuning naar achter kunt klappen en de voetensteun omhoog laat komen. De ondersteuning die beide componenten bieden helpen klachten aan de onderrug en bijvoorbeeld kuiten tegen te gaan. Niets is vervelender dan deze pijn in de onderrug of kramp in je benen. Het beïnvloedt je humeur, je nachtrust en daarmee je energieniveau overdag. Door te kiezen voor een relaxfauteuil, eetkamerstoelen en bank die je de gewenste ondersteuning bieden, verklein je het risico op het ontstaan van deze klachten. 

Verbreed de doorgangen in je woning 

Mogelijk wil je straks een rollator, wandelstok of rolstoel in huis kunnen gebruiken. Dit komt je stabiliteit ten goede, wat de kans op een val in huis verkleint. Om makkelijk van de ene ruimte naar de andere te kunnen komen, is het belangrijk onnodig obstakels uit het interieur weg te halen. Combineer dit met het verbreden van de doorgangen. Haal bij deze doorgangen de drempel op de vloer weg. Zeker met een rollator en rolstoel is het lastig om over deze drempels heen te komen. In plaats van een drempel kun je een tochtstrip op de deur bevestigen om tocht in huis tegen te gaan. 

In de badkamer kun je een anti-slip coating op de vloer aanbrengen. Dit verkleint het risico op uitglijden. Daarbij zou je in plaats van een douche en bad in één, een losse douche kunnen plaatsen. Zo hoef je niet over de badrand heen te stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *