Dat led lampen goed zijn voor het milieu is al jarenlang bekend. Het is dan ook niet voor niets dat Europese regelgeving de productie van de ouderwetse gloeilamp binnen haar grenzen heeft verboden. Maar behalve groen is de led lamp ook nog eens goedkoper. Hoe en waarom je flink kunt besparen door led lampen te gebruiken leggen we je in dit artikel uit.
Waarom zijn led lampen goedkoper dan gloeilampen?
Langere brandduur
Op het eerste gezicht zul je je misschien afvragen waarom dit artikel stelt dat een led lamp goedkoper is dan het ouderwetse gloeipeertje. De prijzen voor gloeilampen lagen immers lager dan die voor de led lampen van vandaag. Om te begrijpen waarom led lampen goedkoper zijn, zul je allereerst iets moeten weten over de brandduur van beide lampen. De doorsnee gloeilamp heeft een brandduur van circa 1.000 uren. Gebruik je je gloeilamp langer dat dit, dan zal hij binnen afzienbare tijd kapotgaan en is je lamp aan vervanging toe. Led lampen daarentegen branden al gauw zo’n 15.000 uur. Dit maakt dat een led lamp in de praktijk zo’n 15 jaar mee gaat voordat je hem moet vervangen.
Energiezuiniger
Naast het feit dat een led lamp aanzienlijk langer meegaat dan de gloeilamp breng je ook je energierekening omlaag door te kiezen voor led verlichting. Dit zit zo; een traditionele gloeilamp zet slechts 10% van de stroom die hij gebruikt om in licht. De rest van de energie gaat verloren aan de productie van warmte. De halogeenlamp, die een energiezuinigere variant op de gloeilamp is, zet nog altijd slechts 20% van de gebruikte energie om in verlichting. Bij een led lamp zijn de percentages eigenlijk precies omgekeerd. Een led lamp zet namelijk tot wel 90% van de gebruikte energie om in datgene waarvoor je een lamp nodig hebt; verlichting. Slechts zo’n 10% van de gebruikte energie gaat dus verloren aan het onnodig genereren van warmte.
Led verlichting kort uitgelegd
Led verlichting gebruikt minder stroom dan gloeilampen door de constructie van de lichtbron. Bij een gloeilamp moet de elektriciteit namelijk door een lange gloeidraad worden gestuurd, die opwarmt en hierdoor letterlijk gaat gloeien. Bij led lampen wordt de energie daarentegen direct naar een klein, lichtgevend component gestuurd dat dicht op de draadjes ligt die voor stroomvoorziening zorgen. Dit lichtgevende component staat in het Engels wel bekend als ‘Light-Emitting Diode‘, wat de afkorting ‘led’ geeft.
Vind de led lamp die bij je past
Oudere mensen die nog zijn opgegroeid in de tijd dat de gloeilamp de norm was hebben soms een afkeer van led verlichting. Volgens hen geven led lampen een koud, kil schijnsel. Zij hebben liever het warm-gele licht van de oude gloeilamp. Bij de allereerste led lampen was het inderdaad waar dat het licht een nogal kil, wit karakter had. Maar de technologie op het gebied van led verlichting heeft de afgelopen decennia niet stilgestaan. Wie vandaag de dag een elektronicazaak binnenwandelt ziet lichten in alle kleuren van de regenboog, variërend van licht blauw tot donkerrood. Er is dan ook een ruim aanbod aan led lampen die qua zachte, gelige lichtkleur niet te onderscheiden zijn van gloeilampen.