Zoek

Streef je naar een zo duurzaam mogelijke levensstijl, zonder dat dit een al te grote impact heeft op je huidige levensstandaard? Er zijn verschillende stappen die je hierin kunt zetten. Een van de meest voor de hand liggende voorbeelden daarvan is de investering in zonnepanelen. Zo wek je de benodigde stroom zelf op. Heb je momenteel geen spaarpot voor een dergelijke investering? Je kunt de zonnepanelen tegenwoordig ook huren bij verschillende partijen. De opbrengst van de zonnepanelen gaat hierbij voor een vast bedrag per maand volledig naar jou. Er is meer mogelijk! Denk ook eens aan het gebruik van een slimme thermostaat of bijvoorbeeld slimme lampen in huis. Met een smart home verlaag je het energieverbruik aanzienlijk. 

Verschillende soorten slimme gadgets 
Slimme apparaten worden in tal van verschillende soorten aangeboden. Welke van deze apparaten gebruik jij momenteel al in huis? Een slimme thermostaat valt bijvoorbeeld goed te combineren met slimme radiatorknoppen. Dat deze apparaten slim zijn wil zeggen, dat je ze op afstand kunt bedienen via een app op je telefoon of tablet. De apparaten zijn verbonden met het netwerk in huis. Dat is niet de enige vorm van slimheid. Denk ook aan de mogelijkheid om data uit te lezen, om op basis daarvan efficiënter om te gaan met je energieverbruik. 

Andere slimme apparaten voor huishoudens zijn een slimme stekker, een slimme lamp en bijvoorbeeld een slimme deurbel. Dat laatste apparaat zal je energieverbruik niet direct doen laten afnemen, maar kan wel een positieve impact hebben op de veiligheid in huis. 

Probeer gewoontes zoveel mogelijk te automatiseren 
Voorkom dat de lampen in huis aan blijven staan als je naar het werk vertrekt, of zorg dat de thermostaat de woonkamer alvast opwarmt als je op het punt staat om terug naar huis te rijden. Het zijn gewoontes die je met slimme gadgets heel eenvoudig kunt automatiseren. Je gebruikt hier de verschillende apps voor, waaraan je deze gadgets kunt koppelen. Door gewoonten te automatiseren hoef je er zelf niet meer aan te denken, waarmee een onnodig hoog energieverbruik voorkomen wordt. Dat laatste zou het gevolg kunnen zijn van het ingeschakeld laten van de lampen als je vertrekt, of bijvoorbeeld het vergeten te verlagen van de thermostaat als je gaat slapen. Niet onbelangrijk: het automatiseren van gewoonten draagt bij aan het woongenot en -comfort. 

Tip: er valt online ontzettend veel informatie te vinden over slimme apparatuur en de toepassingen hiervan binnen huishoudens. Doe inspiratie op voor jouw huis! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *