Zoeken

Dromen, je hebt het vast wel eens meegemaakt. Het is een universele ervaring en kan in hele intrigerende en soms zelf mysterieuze vormen komen. We weten dat in onze dromen vaak niet logisch zijn en dat je bijvoorbeeld droomt dat je tanden uitvallen. Waarom dromen we precies en wat gebeurt er in onze hersenen tijdens het dromen? We leggen je in deze uit wat de wetenschap achter het dromen is.

De basis de dromen

De meeste dromen vinden plaats tijdens de REM-slaap. Dit wordt ook wel Rapid Eye Movement genoemd. Dit is een slaapfase die elke 90 minuten optreedt. Hier is de hersenactiviteit vergelijkbaar met iemand in een wakkere toestand. Onze lichaamsspieren zijn tijdens de REM-slaap tijdelijk verlamd. Dit staat ook wel bekend als REM-atonia. Dit is waarschijnlijk een beschermingsmechanisme.

Onderzoek wijst uit dat delen van je hersenen actief zijn tijdens het dromen. Dit kan ook verklaren dat je dingen droomt die je dezelfde dag hebt meegemaakt, of waar je over gesproken hebt. De amygdala is een deel van de hersenen die actief is tijdens je dromen. Die speelt een rol in de verwerking van emoties. Dit verklaart tevens waarom dromen vaak bestaan uit veel emoties. Een ander gedeelte van je hersenen, ook wel de prefrontale cortex, is betrokken bij het zelfbewustzijn en het logisch denken. Deze is minder actief, wat juist verklaart waarom onze dromen onlogisch, of irrationeel zijn.

Dromen

De functie van dromen

Er zijn verschillende theorieën die proberen te verklaren waarom we precies dromen. Een van de populairste theorieën is die van een psycholoog. Deze theorie zou suggereren dat dromen ons helpen om bepaalde emotionele ervaringen te verwerken. Dit zou onze mentale gezondheid ook moeten onderhouden. Volgens de psycholoog zouden dromen ook wel als een soort nachtelijke therapie gezien kunnen worden. Het helpt ons bij het verwerken van stress en eventuele trauma’s.

Een andere interessante theorie, is de cognitieve simulatietheorie. Dit zou betekenen dat onze dromen een soort mentale oefening zijn. In onze dromen maken we namelijk wel eens sociale situaties, problemen, of bedreigingen mee. Dit zou erop duiden dat we in onze dromen kunnen ‘oefenen’, aangezien je in je dromen vrijwel geen risico’s loopt. Dit zou vooral nuttig zijn in de evolutie. Zo zou het erop kunnen duiden dat wij onze probleemoplossende vaardigheden en overlevingskansen verbeteren.

Wetenschappelijke studies en ontdekkingen

In recente studies is naar voren gekomen dat dromen impact hebben op ons geheugen. Het wijst namelijk uit dat dromen kunnen helpen bij het versterken van nieuwe herinneren. Dit proces staat ook wel bekend als een geheugenconsolidatie. Zo is geconcludeerd dat tijdens de slaap verbindingen worden gemaakt tussen herinneringen en dat deze zelfs versterkt worden. Irrelevante details worden verwijderd waardoor we juist beter kunnen leren en onthouden.

Bovendien heeft dit onderzoek aangetoond dat het manipuleren van dromen mogelijk is, wat kan zorgen voor implicaties voor de behandeling van psychische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld PTSS. Technieken zoals lucide dromen, waar de dromer bewust is van de droom en zichzelf ook in de droom kan sturen, zou ervoor kunnen zorgen dat mensen met traumatische herinneren dit beter kunnen verwerken en de emotionele impact hiervan kunnen verminderen.

Misvattingen rondom dromen

Ondanks de vordering in de onderzoeken omtrent dromen, bestaan er nog steeds veel misvattingen. Een veelvoorkomende misvatting is dat dromen de toekomst kunnen voorspellen. Ondanks dat dromen soms wel een toekomstige gebeurtenis lijkten voorspellen, is dit meestal toe te schrijven aan toeval, of een onbewuste verwerking van informatie. Wat je ook vaak hoort, is dromen over getallen. Lees hier de 2222 betekenis in je droom.

Een andere misvatting is dat mensen niet dromen. Iedereen droomt, de vraag is echter of iedereen dromen kan herinneren. Het vermogen om dromen te kunnen herinneren kan variëren door verschillende factoren. Enkele zijn stressniveau en slaapkwaliteit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *