Zoek

Sommige mensen noemen zich gekscherend een ‘Funda-junkie’ of ‘interieurverslaafde’. Omdat ze de hele dag door kijken welke woningen er allemaal te koop worden aangeboden, of omdat ze altijd op zoek zijn naar manieren om het interieur van hun woning te verfraaien. Hoewel dit treffend weergeeft hoeveel tijd en energie je hierin steekt, is het een enigszins misplaatste vergelijking. Een verslaving aan Funda of het zoeken naar leuke interieuritems hoeft namelijk niet direct een negatieve invloed te hebben op je financiën, sociale leven en gezondheid. Terwijl dat bij bijvoorbeeld drugsverslaafden wel het geval is. Gelukkig zijn er dan ook velen die afkicken van drugs. Hoe gaat dat in zijn werk, en hoe helpt een gezonde levensstijl daarbij?

Fysiek en mentaal afkicken onder deskundige begeleiding

Mensen die willen afkicken van drugs, doorlopen een bepaald proces dat zowel de fysieke als de mentale kant van de drugsverslaving aanpakt. Afkicken begint met een fysieke detox van drugs. De stoffen die nog in het lichaam zitten, moeten verwijderd worden. Daarnaast moet het lichaam een nieuwe fysiologische balans zoeken nu de aanvoer van nieuwe drugs gestopt is. Dit kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken, die heftig en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Na fysiek afkicken van drugs, is het belangrijk de mentale kant aan te pakken. Vaak liggen er onverwerkte gebeurtenissen in het verleden of trauma’s aan ten grondslag. Met behulp van diverse therapieën zoals participatie in praatgroepen leer je deze te ontdekken en te verwerken.

Naast het afkicken onder deskundige begeleiding, kun je ook zelf dingen doen om het afkicken gemakkelijker te maken, en beter vol te houden. Hieronder lees je hoe belangrijk een gezonde levensstijl in dit geval kan zijn.

Goede voeding

Je lichaam is behoorlijk in de war tijdens en na een detox van drugs. Het is dus belangrijk om voedsel te eten dat je lichaam en geest ook echt energie geven. Daarnaast kampen verslaafden relatief vaak met vitamine- en mineralentekorten, dus het kan helpen om Omega 3- of vitamine B-, C, of D-supplementen in te nemen. Raadpleeg hiervoor altijd een arts.

Voldoende beweging

Afkicken kan fysiek een behoorlijk aanslag zijn op je lichaam. Hoewel je lichaam uiteraard de mogelijkheid moet hebben te herstellen, is het ook goed voldoende te bewegen. Je hebt afleiding, krijgt frisse lucht en werkt aan meer spierkracht en een betere conditie. Vergeet ook niet de natuurlijke drugs die lichaam afgeeft bij beweging: het gelukshormoon endorfine.

Minder stress

Stress zorgt ervoor dat mensen minder scherp zijn, en vatbaarder voor verleidingen. Wil je de kans zo groot mogelijk maken afgekickt te blijven? Bedenk dan eens goed welke verplichtingen je hebt, en welke je jezelf nog extra oplegt. Probeer meer vrije tijd te creëren, en maak het jezelf minder moeilijk.

Afkicken van drugs betekent vaak een ingrijpende verandering van levensstijl. Hoewel het zwaar is, moet je blijven onthouden dat een gezonder lichaam en gelukkiger leven goede doelen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *